Пролећни радови у врту

prolecni radovi 1Сада када је пролеће скоро већ стигло, многи послови се могу обавити у врту, како бисмо га припремили за уживање у топлијим данима.

Ово је месец када треба обавити чишћење врта. Добро је време да се изврши пролећно грабуљање травњака, како би се уклонило лишће и остали отпатци. Ако се на неким местима појавио коров, одмах га уклоните, јер је лакше изборити се са њим на почетку вегетације.

Уколико се настави период топлог времена, и трава почне да расте, травњак можете косити, али сечива на косачици треба подићи за 0,5 цм више него иначе.

Када престане опасност од касног мраза можемо засадити саднице које нисмо стигли да засадимо на јесен. Време за садњу је погодно све док биљке не почну да листају. Погодно је време и за садњу и попуну живе ограде. Садња се врши на истој дубини на којој су саднице биле засађене у расаднику, а приликом садње можете их прихранити прегорелим стајњаком.

Имајте на уму да изаберете биљке које цветају у различито време, тако да у сваком периоду у вашој башти постоји понека врста која је у цвету. Пажљивим одабиром врста шибља, можете обезбедити континуитет цветања током целог вегетационог периода.

Одаберите и неке од врста које цветају у рано пролеће, када је мало која биљка почела да листа. Једна од биљака коју можете сада засадити је Jasminum nudiflorumкоји цвета пре листања, у фебруару месецу, а цветови су му жуте боје. Ова биљка се може користити за озелењавање нагнутих терена или као врста за образовање ниже живе ограде. Почетком марта месеца цвета и Forsythia europaea- форзиција, која се врло често може видети у градским парковима,а образује јарко жуте цветове пре листања.

Уколико сте посадили магнолију ранијих година, она ће вас већ у априлу месецу обрадовати својим светлољубичастим, мирисним цветовима.

Од врста које цветају у априлу и мају, можемо издвојити следеће: Mahonia aquifolium- махонија има цветове жуте боје и јако је добра за употребу за везивање земљишта на нагнутим теренима, Kerria japonica-керија најбоље успева у полусенци и Syringa vulgaris- јоргован као веома захвална врста која се задовољава сиромашним земљиштем и отпорна је на сушу. Напомињемо да је због веома благе зиме ова година специфична па су неке од ових врста већ увелико процветале.

Ако сте у јесен засадили леје са луковичастим цвећем, њих би сада требало пођубрити минералним ђубривом у танком слоју, како би се луковице лепо развиле. Ускоро ће почети да цветају крокуси, лале, зумбули и нарциси.

Руже сада можете одгрнути, окопати и орезати. Оне се морају редовно орезивати како би сваке године обилно цветале, у супротном, изгледаће као запуштени зелени жбун са врло мало цветова. Главне гране скратити тако да остане 25 цм. Бочне гране скратити тако да остане око 3-5 окаца (пупољака) у зависности да ли хоћемо гушћи или ређи жбун. Треба водити рачуна на коју страну је окренут последњи пупољак испод реза како би жбун руже имао што правилнији облик. Важно је са ружа, у току вегетације, редовно уклањати дивљаке (гране које избијају испод калема) како ружа не би губила снагу.

Шибље које цвета у рано пролеће (Cornus-дрен, врбе, Chaenomeles-јапанска дуња, Forsythia, Jasminum, и сл.)нисмо орезивали јесенас, како би овог пролећа цветало, тако да је после завршетка цветања ових врста погодан тренутак за њихово орезивање.

Уколико желите да улепшате врт и имате процветало сезонско цвеће у њему, можете у овом периоду засадити Viola tricolor-дан и ноћ, Bellis perennis-бела рада, Myosotis, Dianthus barbatus-турски каранфил и Cheiranthus cheiri-шебој који су сада у цвету.

Када говоримо о собним биљкама, пресађивање је неопходна мера неге у овом периоду, и врши се како би им се омогућио њихов неометан развој.

Да би се пресађивање обавило брзо и успешно, потребно је претходно извршити следеће припреме:

  • припремити претходно одговарајући супстрат, углавном је то мешавина свеже земље и песка.
  • припремити материјал за дренирање саксија- у ову сврху може се користити изломљени цреп, парчићи старе изломљене теракот саксије, крупнији шљунак итд.
  • биљке које пресађујемо треба залити неколико сати пре пресађивања због тога што земља треба да буде умерено влажна како би се биљке лакше вадиле из саксије, и како би се земља што мање расипала
  • нова саксија треба да буде 2-3цм већа од претходне
  • теракот саксије треба пре употребе оставити потопљене у чистој млакој води један сат.

После пресађивања треба добро залити биљку.

Ако биљка није прерасла саксију, можете без пресађивања освежити земљу у саксији тако што ћете из саксије извадити површински слој испошћене земље (неколико цм), и заменити га новом свежом земљом.

Надамо се да ће ови корисни савети допринети да ваша башта постане прелепа оаза за уживање и релаксацију.

© ЈКП Зеленило-Београд