Календар радова за септембар и октобар

chrysanthemumТоком септембра и октобра лепе дане можете искористити за размножавање перена, уклањање прецветалог сезонског цвећа и за поправљање огољених места на травњаку

Почетак јесени је добро време да се попуне огољена места на травњаку.

Временски услови ће подстаћи добру клијавост семена и раст корена. Припремите терен тако што ћете темељно изграбуљати жељено мести, како бисте разбили сабијену земљу у горњим слојевима. Затим додајте танак слој компоста. После сетве травног семена, земљу треба редовно заливати.

Травњаке треба косити редовно, докле год трава расте. И током хладнијих дана, касније у јесен, трава ће остати снажна, посебно ако има довољно падавина. Уколико је подлиога влажна, одложите кошење. Ово обезбеђује бољи рез, и лакше кошење. Крајем овог месеца, или почетком следећег, када се очекује последње кошење, сечива на косачици треба подесити ниже. Овим се избегава висока трава током зиме, а што доводи до могућности обољевања травњака у пролеће.

Овај период је погодан за вађење луковица гладиола. Луковице треба очистити, прегледати, и ускладиштити на суво, хладно и тамно место до следеће године.

Мушкатле се могу размножити вегетативним путем -резницама. Перене се могу размножавати дељењем у септембру и октобру. Биљку треба поделити оштрим ашовом тако да сваки део садржи део кореновог система и неколико пупољака.

Септембар је време када можете почети са припремом собних биљака, које сте држали на балкону или у врту током лета, за уношење унутра. Биљке је добро , уколико имате за то могућности, аклиматизовати, тако што ћете их унети у неку транзитну просторију (нпр.трем) где је тамније, и ваздух је сувљи, како би лакше поднеле промену места. Прегледајте их од болести и штеточина.

Избегавајте орезивање дрвенастих биљака и ружа у овом периоду, јер још увек није време за то. Орезивање ће подстаћи раст нових избојака који могу бити оштећени предстојећим ниским температурама. Уместо тога, сачекајте до краја вегетације.

Током друге половине октобра стичу се повољни услови за садњу, посебно ружа.

Прецветало једногодишње, сезонско цвеће, лишће и траву можемо да искористимо остављајући на компостиште и њиме ћемо следеће године добити нов, драгоцен компост.

© ЈКП Зеленило-Београд