Календар радова за децембар

ficusДецембар је месец када биљке у врту мирују. Ипак, уколико је време суво, може се још понешто урадити као нпр. проредити украсно шибље, загрнути руже или једноставно прошетајте по врту и размислите о плановима, уређењу и новим садржајима или биљкама за пролеће.

Руже које смо посадили ове године на јесен, потребно је обавезно загрнути-прекрити слојем земље дебљине око 20 цм. Добро је загрнути и старије бокоре, за сваки случај, као заштиту од изузетно ниских температура.

Цветне биљке као што су палма, рузмарин, албиција и др. треба обезбедити од мраза. То можемо урадити тако што ћемо их обмотати заштитним материјалом. Стиропор, слама, платно, суво лишће или папир обмотају се око стабљике, заштите поливинилском фолијом и добро увежу.

У овом периоду можемо за размножавање украсног шибља (Ligustrum, Cydonia, Spirea, итд.) узети резнице са једногодишњих или двогодишњих избојака. Резнице се затим стављају у песак, да би се до почетка пролећа ожилиле, када их треба пресадити на стално место.

Током децембра могу се посадити луковице које ће цветати на пролеће. Саде се плитко у растресит супстрат, тако да врх луковице мало остаје изнад површине земљишта. Посуде са луковицама треба ставити на хладно место, на коме не прети опасност од измрзавања. Када избојци порасту око 10цм и појави се пупољак, биљке се уносе у топлу просторију на светло место. За три недеље појавиће се први цветови.

С обзиром да у врту и нема баш много посла, највише пажње у овом периоду поклања се гајењу собног цвећа. Највише му одговара температура између 15 и 20 степени целзијуса (циклами до 15 ºC). Биљке заливамо једном недељно, умерено. Једном месечно у воду за заливање додати течно минерално ђубриво.

Са травњака треба уклонити опало лишће како не би дошло до развоја болести. Ходање по травњаку у данима када је температура испод нуле треба свести на минимум, како би се избегло веће оштећење травњака.

© ЈКП Зеленило-Београд