Календар радова за август

Календар радова за август

Иако у овом периоду има мање послова на уређењу врта, у башти и даље има доста посла.

Високе температуре од средине лета чине вртларске послове веома напорним. Сваки хладнији дан искористите за чишћење врта и уклањање корова. У овом тренутку, ваш примарни задатак ће бити обезбеђивање довољне количине воде вашим биљкама. Редовно уклањање корова је такође веома важно, јер са топлијим временским условима и повећаним заливањем, семе корова клија брже, а и сам коров ће брже напредовати. Искористите слободно време за уклањање корова из свих делова баште.

Заливање је најважнији посао овог месеца посебно како време постаје све топлије.

Важно је да заливате темељно сваки пут. Када је то могуће,вршите заливање у јутарњим или касним поподневним сатима. Темељно заливање ће подстаћи да се корен биљке развија у дубину земље, где су мање шансе да се осуши, а додатна корист је стабилна и добро укорењена биљка. Слабо, површинско заливање је заправо нерационално трошење воде, јер вода никада нестиже до зоне кореновог система. Влага брзо испарава из површинског слоја земљишта. Најбољи начин да проверите да ли ваше биљке добијају довољно воде је да ашовом ископате земљу до дубине од 10-15 сантиметара. Наравно, ако сте засадили биљке отпорне на сушу у вашој башти, нећете морати да заливате тако често, али правило обилног заливања још увек важи.

Влажност земље у висећим корпама и жардињерама проверавајте сваког дана, јер ветар и сунце веома брзо исуше земљу.

Са биљака треба уклањати редовносве прецветале цветове. У овом преиоду можете почети и са пинцирањем хризантема, како би сте подстакли бујније цветање. Веома је важно уклањати опало лишће ружа и божура, јер оно може бити добра подлога за развојболести биљака.

© ЈКП Зеленило-Београд