Пролећно уређење зелених површина

Са доласком лепог времена почели су и интензивни радови ЈКП „Зеленило Београд“ на уређењу зелених површина широм Београда.

Послови на којима радници ЈКП „Зеленило Београд“ вредно раде ових дана су карактеристични за овај период године, а с обзиром да су, у току зимског периода, јако ниске температуре веома дуго трајале, радови су обимни.

Врши се пролећно грабуљање травњака, утовар и одвоз сакупљеног лишћа и отпадака. Са чврстих застора скидају се наноси који су се накупили у претходном периоду.

Поред тога, у склопу пролећног уређења зелених површина, изводиће се и следећи радови: сеча сувих грана и стабала, вађење пањева, поправка вертикалне заштите стабала (корсета) који су се из неког разлога оштетили, као и чишћење садних места од отпадака. Врши се и припрема садних места за пролећну садњу у дрворедима Београда која ће бити започета за десетак дана.

У овом периоду се орезују и издижу крошње стабала, окопава цвеће и перене, врши се окопавање и риљане шибља као и одгртање, ђубрење и орезивање ружа.

Парковски мобилијар ће такође бити припремљен за кориснике зелених површина који ће са наступањем лепих дана све више времена проводити напољу. Врши се поправка и фарбање клупа, реквизита за игру деце, заштитних стубића и корпи за отпатке како би све било исправно и чисто да би наши суграђани могли да уживају у београдским парковима и игралиштима.

Радници „Зеленила“ су јуче завршили уређење простора испред „Комбанк Арене“, а тренутно се уређује зелени појас уз ауто-пут. Издижу се крошње дрвећа, уклањају се суве и преломљене гране. У парку Јеловац у Земуну такође су у току радови на поправци и фарбању клупа. Интензивно се уређују и површине у насељу Вишњичка бања где је у току чишћење површина, грабуљање, орезивање шибља и стабала. Наредних дана у плану је садња близу 30 нових стабала уз шеталиште на Дунавцу, на потезу до хотела „Југославија“ до дела на коме је смештена војска.

„Зеленило“ апелује на суграђане да чувају зеленило, како би и јавне зелене површине биле оазе за све грађане Београда.

Такође молимо грађане да не бацају смеће на јавне површине и места која нису за то предвиђена. Сви заједно свакога дана треба да радимо на томе да Београд буде што лепше, уређеније и чистије место за живот.

© ЈКП Зеленило-Београд