• Почетна
  • Новости
  • Нови изглед сквера између улица Венизелосове, Војводе Добрњца и Цариградске

Нови изглед сквера између улица Венизелосове, Војводе Добрњца и Цариградске

Градоначелник Синиша Мали, заменик градоначелника Андреја Младеновић, помоћник градоначелника Борко Милосављевић, директор Агенције за инвестиције Лука Петровић, секретарка за комуналне и стамбене послове Нина Јандрић, директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Нела Мићовић, директор ЈКП „Београдски водовод и канализација” Светозар Веселиновић и генерални директор ЈКП „ Зеленило Београд“ Слободан Станојевић обишли су данас реконструисани сквер између улица Венизелосове, Војводе Добрњца и Цариградске, код култног ресторана „Стара Херцеговина” .

Градоначелник је истакао да је у последње две године Град Београд уредио десетине урбаних џепова.

– Овај урбани џеп је сада потпуно сређен, постављени су нови реквизити, нова фонтана и чесма, осветљење, а по реакцији људи видимо да смо урадили праву ствар. Од оваквих активности нећемо одустати, то је наша стратегија, нарочито у централним деловима града где нема потребе радити водовод и канализацију, него треба уређивати мале зелене оазе, сређивати фасаде, пијаце... – истакао је Мали и додао је на територији Старог града уређен и урбани џеп на Гундулићевом венцу.

Он је захвалио Секретаријату за комуналне и стамбене послове, „Зеленилу – Београд”, „Београдском водоводу и канализацији” и свима који су радили на пројекту уређења сквера на Старом граду.

Директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић рекао је да ће сличан урбани џеп бити направљен и у Карађорђевој улици поред Бетон хале, а да сутра почиње поплочавање платоа око споменика „Победник” на Калемегдану. Станојевић је најавио и да ће ускоро ће бити отворено дечје игралиште и фитнес теретана у Улици војводе Мишића.

IMG 0001
IMG 0003
IMG 0039
IMG 0047
IMG 0073
IMG 0085
IMG 0089
IMG 0097
IMG 0111
IMG 0113

 

Вредност инвестиције, сквера између Венизелосове, Војводе Добрњца и Цариградске је 30 милиона динара. Уређена је зелена површина од 2.464 квадратна метра са припадајућим пешачким комуникацијама и платоима. Новим решењем очуван је јавни карактер овог простора и његова приступачност за све категорије корисника. Стазе и платои су израђени од камених гранитних плоча. У близини улаза на сквер изграђена је фонтана и јавна чесма, које додатно оплемењују цео простор. На скверу је направљено ново игралиште за децу, са пет реквизита и изливена је гумена подлога на површини од 250 м2.

Како би цео простор био додатно оплемењен и пријатнији за боравак грађана, поред постојеће вегетације, засађено је још 10 садница високих и средњих лишћара, и то јавора, дивљег кестена, брезе, липе и каталпе. На једном делу засађени су покривачи тла, док је на остатку површине постављен травни бусен (635 м2). На скверу је постављена декоративна расвета, као и аутоматски заливни систем за биљке.

© ЈКП Зеленило-Београд