ПАРК У НАСЕЉУ БЕЛЕ ВОДЕ

IMG 1869a54eПарк на Белим водама, с обзиром на површину од 7,7 хектара на којој се простире, спада међу веће у граду, односно представља највећи приградски парк.

Протеже се дуж Ибарске магистрале оивичен још улицама Мате Јерковића, Здравка Јовановића и Војно-техничким институом. Улицом  Мате Јерковића  подељен је на два дела.

У другој половини новембра прошле године радови су започети у већем делу који заузима 5,1 хектар. Планирана је комплетна обнова свих постојећих садржаја. То је другим речима значило радикално рушење свега затеченог и изградњу новог - чврстих застора ( стаза и платоа), дечјих игралишта са дечјим реквизитима, спортских терена са спортским реквизитима, парковског мобилијара и наравно укупног зеленила. У непуних годину дана, с обзиром да током два месеца није било радова због неадекватних временских услова, завршена је реконструкција.

 

У делу Беле воде 1 (већа површина) – на површини са травњацима, која се простире на 31.880 м2, и у делу Беле воде 2 (мања површина)- на површини са травњацима од 9.812 м2, обављени су радови.

 

Некадашња три дечија игралишта, која су била прилично руинирана, сада су заменилана три новоизграђена, са потпуно новим реквизитима и гумом као подлогом.  

 

Најмлађи сада могу да уживају у жутом, црвеном и зеленом дечијем игралишту. Сва дечија игралишта имају гумену подлогу (укупно је постављено 548 м2 гуме), такође су на дечијим игралиштима, поред гуме,  постављени метлисан бетон – 605м , као и  бетонске коцке 169 м2. Коцке су постављане и у кутку за наше најстарије суграђане, на коме се сада налазе и три стола са по две шах табле како би и најстарији суграђани уживали у садржају парка.

На постојећем кошаркашком терену замењени су кошеви и офарбана је ограда, а поред зеленог дечијег игралишта урађен је још један терен за баскет и постављен кош, док су на потпорном зиду, који сада служи за седење, постављене  дрвене лајсне.

 

Недалеко од терена за баскет, постављено је и 7 фитнес реквизита, за вежбање на отвореном.    

 

Терен за фудбал, који је такође у непосредној близини кошаркашког игралишта, ојачан је травним семеном  и офарбани су  голови.

 

Све стазе су пресвучене асфалтом – укупно 4.948 м2 и заједно су са баштенским ивичњацима којих има 4.114м2.

 

Обновљено је 36.744 м2 травњака, а такође је предвиђена и садња.

 

У оквиру реконструисаног парка Беле Воде изграђен је и ограђени простор за слободно пуштање паса на површини од 1230м2 са четири реквизита и чесмом. Унутар тог простора постављено је 7 доги пот канти, 10 ђубријера, као и једна рустик гарнитура и 14 клупа.

 

У целом парку постављено је 5 доги пот канти, 57 ђубријера, 121 клупа са наслоном и 48 клупа без наслона.

 

Црвено дечије игралиште садржи: 9 реквизита – 2 дупле љуљашке, 3 клацкалице, 2 пењалице, 1 тобоган и 1 вртешку.

 

Жуто дечије игралиште садржи: 14 реквизита – 3 дупле љуљашке, 3 дупле клацкалице, једну лучну пењалицу, 2 тобогана, 3 комбиноване справе и 2 вртешке.

 

Зелено дечије игралиште садржи: 6 реквизита – 2 дупле љуљашке, 2 дупле клацкалице, 1 тобоган и 1 комбиновани реквизит.

 

У парку су постављене и три чесме, једна ће бити у ограђеном простору за слободно пуштање паса, а друге две у самом парку.

 

Сви ови радови планирани су и урађени по основном уговору, док су накнадни радови подразумевали изградњу четвртог дечијег игралишта са Хаксовим реквизитима, као и терена за боћање.

 

Са почетком обнове парка Ташмајдан, од репрезнтативних површина у ужем центру Града једино још Пионирски парк треба да буде озбиљније реконструисан. Захваљујући томе завршетак радова на уређењу парка на Белим водама истовремено представља и довођења у ред оваквих површина и у периферним деловима Града. У исто време то, заједно са акцијом на уређењу зелених површина стамбених насеља која се реализује већ неколико година, говори о оствареном значајном напретку у овој делатности у нашој средини. То све утиче на боље, хуманије услове живота за све наше суграђане, без обзира о ком делу града је реч, што је задатак и циљ „Зеленила“.

 

© ЈКП Зеленило-Београд