• Почетна
  • Делатности
  • Заштићена природна добра

Заштићена природна добра

На јутјуб каналу "Зеленила Београд" пратите уживо дешавања у гнезду орла белорепана

Од данас, сви заинтересовани могу пратити догађања у гнезду орла белорепана на Великом ратном острву. На јутјуб каналу JKP Zelenilo Beograd уживо се може посматрати гнездо.

Линк на коме се налази канал је: https://www.youtube.com/channel/UCF_nv3PVTsZ_gsdJR0dcUAA

Женка орла тренутно лежи на јајима која је снела почетком фебруара, а очекује се да се младунци излегу током предстојећег викенда.

Настави са читањем

Топчидерски парк

Топчидерски парк је један од најстаријих паркова у Београду. Простире се на површини од око 13 хектара, у долини Топчидерске реке. Топчидер на турском значи – топчијска, артиљеријска долина. Овај парк представља први европски обликован парковски простор у Србији. Као узор у време његовог настајања послужили су простори надомак средњеевропских градова, који су припадали дворовима; слободно укомпоновани у природу, али са култивисаном формом.

Настави са читањем

Пионирски парк

Пионирски парк

Пионирски парк, укупне површине 3ha 60a 13m2, налази се у најужој централној зони Београда, која представља културно, управно-административно и трговачко седиште престонице. Данашњи Пионирски парк, а некадашња Дворска башта, чини заштићену околину непокретних културних добара: зграде Старог двора - данас зграда Скупштине града Београд и Новог двора - данас седиште председника Републике Србије. Парк са широм околином заузима важно место урбаног ткива Београда и заједно са дворским здањима представља културно-историјско наслеђе које сведочи о догађајима посебно битним за развој државе и града током прошлих векова.

Настави са читањем

  • 1
  • 2

© ЈКП Зеленило-Београд