Важни пројекти

Представљање нове производне линије дечјих реквизита

Нова дечија игралишта у Београду од сада ће бити опремљена савременим и бољим дечијим реквизитима из производне линије ЈКП „Зеленило – Београд”, а прво такво игралиште биће на међублоковској зеленој површини у Новом Београду у Булевару Михајла Пупина. Нови производни програм рађен је по идеји Пројектног бироа, а реквизити су израђени у Столарско-браварској радионици.

Вршилац дужности генералног директора ЈКП „Зеленило – Београд” Владимир Богићевић, приликом представљања реквизита, рекао је да су нови производи рађени по европским стандардима, као и да су у потпуности пројектовани и произведени у нашем предузећу.

Идеја је била да имамо игралиште са домаћим реквизитима, што смо ми и постигли. Задовољан сам и темпом којим је све ово урађено, а остварене су и знатне уштеде. Сада имамо линију од десет типских реквизита који су атестирани на Машинском факултету. Сви имају српска имена, па је тако на пример љуљашка за мању децу „Милица”. Ово ће бити право освежење за Београд, а жеља нам је да се, осим Београда, позиционирамо и у Србији, јер су производни капацитети столарско-браварске радионице на завидном нивоу – истакао је Богићевић.

Predstavljanje rekvizitaПодстичући домаћу производњу, ЈКП „Зеленило - Београд“ на најбољи начин одговара новим изазовима, а све у циљу квалитетнијег живота Београђана.

Пројектант ЈКП „Зеленило – Београд“ Радмила Вукадиновић нагласила је да је производни програм урађен на основу нових стандарда који прописују безбедносне захтеве у погледу пројектовања, уградње и коришћења реквизита.

Новина је то што су реквизити подељени по узрасним групама од две до пет и од пет до 12 година, а имамо и два који су прилагођени деци са посебним потребама. На тај начин „Зеленило” покушава да модернизује игралишта, тако да ће она бити и функционалнија и безбеднија, али и естетски побољшана. За сада су осавремењени реквизити који се најчешће користе: вртешке, љуљашке, клацкалице, њихалице, тобоган, а планирамо и проширење производног програма. На игралиштима ће бити постављене табле на којима ће писати који реквизит је намењен ком узрасту. Дуготрајност ових производа зависи од њиховог правилног коришћења прецизирала је она.

tobogan

На јавним зеленим површинама у граду има око 1.080 дечјих игралишта, са преко 6.000 различитих реквизита. Материјали од којих израђени поседују атесте о квалитету, чиме се гарантије дуг век коришћења. Коришћени су челик, дрво (храстовина), алуминијум, полипропилен, полиетилен. Основна конструкција реквизита је од челичних профила, а уграђују се према пројектима статике, који су у оквиру усвојених стандарда. Сви реквизити поседују извештај о испитивању опреме и њеној усаглашености са усвојеним стандардима.

Према усвојеним стандардима SRPS EN 1177, уграђиваће се и одговарајућа подлога, која ће задовољавати све критеријуме прописане овим стандардом безбедности.

Модеран дизајн реквизита прати савремене трендове у области производње дечијих реквизита, а квалитет материјала, израде и уградње одезбеђује дуготрајност производа и безбедност проликом коришћења.

Дечија игралишта, као резултат свих делатности ЈКП „Зеленило – Београд”, биће безбеднија и функционалнија за коришћење, побољшана визуелно и естетски, што ће допринети побољшању квалитета простора за игру деце.

© ЈКП Зеленило-Београд